Diagnostyka
Badanie mikroflory jelitowej – wszystko, co musisz wiedzieć
Osłabienie układu odpornościowego, a co za tym idzie nawracające infekcje zarówno u dzieci, jak i dorosłych bardzo często mogą być spowodowane nieprawidłową mikrobiotą jelitową. Warto wte…
Kalprotektyna – marker stanu zapalnego jelit
Nieswoiste zapalenia jelit należą do bardzo trudnych schorzeń, których przebieg jest niezwykle uciążliwy dla pacjenta, a dodatkowo mogą one prowadzić do groźnych powikłań i rozwoju innych c…
Leptyna – hormon otyłości
Współcześnie problem otyłości jest coraz bardziej powszechny, także u ludzi młodych i dzieci. Ma na to wpływ wiele czynników, a jednym z nich może być leptyna, czyli tzw. hormon otyłości,…
Homocysteina i gen MTHFR – czy jesteś narażony na miażdżycę i zawał?
50% wszystkich zgonów w Polsce spowodowane jest chorobami układu krążenia tj. zawałem, miażdżycą tętnic i jej powikłaniami, zakrzepicą. Mimo rozwijającej się profilaktyki i popularności …
AZS, alergie, infekcje – problem skóry, śluzówki czy jelit?
Nawracające infekcje, alergie, atopowe zapalenie skóry – co je łączy? Prawdopodobnie towarzyszy im stan zapalny jelit. Stan zapalny najczęściej kojarzy nam się z podwyższoną temperatur…
Grzybica, kandydoza, candida, drożdżyca – różne określenia wielkiego problemu, który można skutecznie leczyć
Jeżeli obserwujesz u siebie poniższe objawy: niski poziom witamin i mikroelementów, np. witamin z grupy B (B6, B12) lub magnezu;zmiany skórne w obrębie narządów płciowych (np. grzybica poch…
Twoje zdrowie zaczyna się w jelitach!
Czy wiesz, że możesz uniknąć zdecydowanej większości Twoich dolegliwości, „robiąc porządki” w jelitach? Jelita zamieszkują tryliony mikroorganizmów i jest ich więcej niż komórek n…
Ferrytyna – czym jest, na czym polega badanie i jak interpretować wyniki?
Jednym z białek, którego zadaniem jest utrzymanie poziomu żelaza w nieszkodliwej dla organizmu formie, jest ferrytyna. Związek ten pełni istotną funkcję we wszystkich organizmach żywych, a j…
Homocysteina – czym jest, na czym polega badanie i dlaczego jej nadmiar jest tak niebezpieczny?
fot. Wikipedia O ile na temat cholesterolu wiemy bardzo dużo, gdyż od kilkunastu lat trąbi o nim cały świat, to wiedza na temat homocysteiny jest niemalże zerowa. Tymczasem, jak się okazuj…